De què va

Aquest és un blog de viatge per relatar una petita aventura d'uns iaios que encara es consideren nois.


És un viatge als orígens perquè un dels navegants va immigrar a Catalunya amb els seus pares en un vapor i ara tornarà de visita a Almeria en un veler amb tres tripulants més.

Tres tripulants més, que no viatgen als seus orígens, perquè els tenen terra endins en altre direcció, però que l’acompanyen amb il·lusió, doncs com la majoria del poble català també som mestissos.


Però també, cal dir-ho, és una concessió a l’aventura en un món que cada cop deixa menys espai a l’imprevist. És una aventura molt petita en comparació als navegants de només fa dos cents anys, perquè nosaltres ens servirem d’uns equips de Naviònica absolutament inimaginables fa pocs anys. Queda, això si, l’atzar del vent que fa més romàntica la navegació.

És un succedani al nostre viatge a Itaca, que roman pendent, però que com va dir el poeta,


“Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.”

Konstantínos Kaváfis


Benvinguts doncs al nostre quadern de bitàcora.


dilluns, 10 de juny del 2013

Gandia, parada i fonda


“Nautico de Gandia, Nautico de Gandia, Nautico de Gandia,aquí embarcación Cirrus, Cirrus, Cirrus”

La operació ràdio en la banda marina especifica que hi ha que repetir tres cops tant el nom de a qui crides com el nom propi. Això encara que siguis a la bocana del port de destí (que entra la senyal a canonades) i encara que no estiguis en perill i únicament demanis per passar la nit a port. Acabada la conversa radiada i formalitzats els tràmits de rigor, amarrem de proa en un pantalà força baix i desembarquem tots, en Charly no sense dificultat (els seus genolls no li han perdonat encara). 

Hem estat 53 hores a bord i la dutxa calenta era ja una obsessió per a tots, després a sopar de tapes i a dormir d’hora. Una meravella, sense moviment, sense sorolls. Bé sense sorolls, no seria la paraula més adient.  Volia dir sense aus protegides en parada nupcial, sense vaixells entrant i sortint de port, sense proteccions que grinyolin, sense amarres que donin cops, a això em referia. Perquè de soroll al veler, sí que n’hi havia. Diuen que quan quatre homes dormen sempre hi ha tres que ronquen, el tercer no perquè està despert. Els quatre no sabem si ronquen perquè no hi ha cap per certificar-ho.
És clar que estàvem molt cansats, el primer no s’ha despertat fins a les nou del matí. Un altre esmorzar contundent i dos han anat a comprar queviures i els altres dos a netejar el vaixell, que ja li tocava. Es veu que a Gandia era festa, o pot ser estaven de festa, perquè al tornar els que havien anat a reposar provisions, els van rebre amb mascletà i banda de música als acordes del famós pas doble “Paquito el chocolatero”.

En acabar en Pepeluí ha cuinat el bonítol a l’estil dels pescadors bascos, ens ha fet un “Marmitako” per xarrupar dits. S’ha superat a si mateix, el plat d’avui era digne de Larzac.

Com s’escau després de un bon dinar; becaina i avui tocava cinema.
Que us penseu que hauria portat el Lirola per visionar a bord?
Dons el més adient en un vaixell de vela.


Hem vist, alguns per segona vegada, “Master and commander”.
Una peli, pels que ens agrada la mar, genial! “De reclinatòri”
A sopar de tapes i a passar la segona nit a Gandia.


Joan Miquel

Post scriptum: Com veieu, estic posant-me al dia pel que fa a les entrades del blog, tingueu paciència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari serà moderat per l'administrador del blog abans de la seva publicació. Tingues paciència, no estic disponible 24/24.