De què va

Aquest és un blog de viatge per relatar una petita aventura d'uns iaios que encara es consideren nois.


És un viatge als orígens perquè un dels navegants va immigrar a Catalunya amb els seus pares en un vapor i ara tornarà de visita a Almeria en un veler amb tres tripulants més.

Tres tripulants més, que no viatgen als seus orígens, perquè els tenen terra endins en altre direcció, però que l’acompanyen amb il·lusió, doncs com la majoria del poble català també som mestissos.


Però també, cal dir-ho, és una concessió a l’aventura en un món que cada cop deixa menys espai a l’imprevist. És una aventura molt petita en comparació als navegants de només fa dos cents anys, perquè nosaltres ens servirem d’uns equips de Naviònica absolutament inimaginables fa pocs anys. Queda, això si, l’atzar del vent que fa més romàntica la navegació.

És un succedani al nostre viatge a Itaca, que roman pendent, però que com va dir el poeta,


“Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.”

Konstantínos Kaváfis


Benvinguts doncs al nostre quadern de bitàcora.


dijous, 20 de juny del 2013

Almería, el lloc on el sol passa l'hivern


Feliços d’haver assolit l’objectiu principal del nostre viatge. Sessió dormilega extra, matí dedicat per uns a comprar queviures i per altres a netejar el vaixell, que ja li convenia. Ens dediquem també a esbrinar el temps atmosfèric que ens espera i les diferents agències meteorològiques que podem consultar mercè a la xarxa, contribueixen a confondre’ns. Tanmateix, el pronòstic més repetit és que per tornar tindrem tot en contra i particularment el vent amb força 6 ó 7, si més no, el tram fins el cap de Gata. Així les coses, decidim consultar a la saviesa local, és a dir, preguntem a un vell mariner del port. La veu de la experiència sentencia: Demà estarà tot tranquil, mar bella i vent en calma.
Conclusió, sortirem demà matí.

Almería dona l’índex més alt d’hores de sol anuals a la península Ibèrica. És per això que hi ha aquí tant gran número d’hivernacles que fan de la població del Ejido una illa al mig d’un mar de plàstic. La província d’Almería és avui un territori ric mercè al cultiu hortofrutícola intensiu i en menor mesura el turisme. La temperatura agradable i la escassa contaminació ens ho confirmen.

En Josep Lluís ens fa una amanida de pasta amb salsa roquefort per llepar-se els dits i brindem amb cava Roger Goulart brut nature collita numerada. 
Amb copes flabiol, com és manat. Brindem per l’amistat, perquè hem arribat a Almería, perquè les dificultats han estat assumibles, i perquè finalment hem pogut passar comptes provisionals, després d’haver-nos fet el propòsit molts dies abans.



Migdiada general, i en acabat cal reparar el penell del cap de munt del pal de la major que no anava fi. Com que no tinc vertigen i es veu que soc el menys pesant dels quatre: M’ha tocat!!


M’enfilen amb una cadireta de lona que se’n diu guíndola (creieu que amb un nom així és de fiar?) acorriolat pel cab que normalment subjecta la botavara i assegurat per un altre cab que deu de ser el de salvar “pardillos”. La guindola no m’ha guindat res, he pogut desmuntar el mecanisme del penell que és endollable, una mica d’esprai miraculós i avall va.


Sa i estalvi i sense cap taca als “gayumbos”, ho juro!


Ah! El pal fa 16 metres i mig, però m’ho han dit quan ja havia baixat. Si ho sé abans, no pujo!


Després i per compensar, em sortit un altre cop de descoberta, que aquesta capital és veritablement molt bella. Jo m’he avençat per fer fotos d’un ingeni industrial que és ja un clàssic d’Almería.


Es tracta d’una construcció de ferro i ciment que es va inaugurar el 1904 i que va fer una companyia Anglesa que llavors explotava les mines de ferro i que servia per carregar el mineral directament per gravetat, des del tren als vaixells que amarraven al costat.
Una immensa sort, pels que com jo ens agrada l’arqueologia industrial, que va estar a punt de no arribar als nostres dies perquè en els anys del desarrollisme turístic van voler demolir-ho amb dinamita. No van poder perquè ho havia dissenyat el taller de l’enginyer Eiffel. De fet el va dissenyar uns deixebles del mestre.
Exemple d'edifici eclèctic de la capital
La Rambla d'Almería














A l’hora de sopar i per suggeriment d’en Lirola anem a Casa Puga, l’essència de les bodegues de l’Andalus, veritable lloc emblemàtic de la capital.



Quasi cent cinquanta anys ens contemplen, fundada en el 1870 ha vist passar de tot i encara pertany a la mateixa família. Tenim la immensa sort que ens serveix el propietari, quarta generació, que ens aconsella el bo i millor de la casa.



Tot exquisit. I sortim rodolant. Ens fa una foto i ens adverteix que sortirà publicada a la pàgina web de Casa Puga. Nosaltres no li diem que estem fent un blog, però li direm un dia d’aquests.



Més tard, prenent el cafè (descafeïnat, no us penséssiu) arriba l’hora de les confidències i en Pepeluí ens explica els detalls de la història de la seva família represaliada només per ser republicana.


El seu periple d’exili embarcats en un mercant fent tombs per la Mediterrània per tal d’evitar els comissaris polítics del règim que els esperaven a l’Estació de França. Una història trista i real a la recerca de la supervivència.


Ens ha emocionat.


Joan Miquel

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El teu comentari serà moderat per l'administrador del blog abans de la seva publicació. Tingues paciència, no estic disponible 24/24.